TERMIN WYJAZDU: 30.04-13.05.2022

TRASA WYCIECZKI 

Polska – Delhi – Radżastan (Dżaipur) – Kerala (Kochi, Munnar, Thekkady, Marari) – Karnataka (Chikmangalore, Bangalore) – Polska

PROGRAM WYJAZDU

DZIEŃ 1

Wylot z Polski (lub Twojego miejsca zamieszkania).

DZIEŃ 2 (Ś + L)

Przylot do Delhi. Transfer do 5* hotelu The Park w centrum Delhi. Zakwaterowanie i czas na odświeżenie się po podróży. Przejazd do hotelu ITC Maurya na obiad w restauracji DUM PUKHT. W restauracji tej stołowali się wszyscy możni tego świata odwiedzający Indie. Będziemy mogli spróbować dań przygotowywanych przez najlepszych szefów w kuchni. Wszystkie potrawy powstają tam w oparciu o tradycyjne receptury, ale serwowane są w nowoczesnym wydaniu. Ciężko znaleźć drugą królewską restaurację jak ta. Po obiedzie odwiedzimy Stare Delhi – przejedziemy się rykszami po słynnym Chandni Chawk, by dotrzeć do Czerwonego Fortu. Zajrzymy do środka monumentalnej twierdzy Mogołów położonej nad rzeką Jamuna. Po zwiedzeniu tego wspaniałego obiektu przejedziemy do Nowego Delhi by zobaczyć budynki rządowe i Pałac Prezydencki położone na Wzgórzu Raisina. Na koniec dotrzemy pod Bramę Indii, by zrobić zdjęcia klimatycznie oświetlonemu łukowi triumfalnemu, ale także – lub przede wszystkim – spróbować lokalnego street foodu (ulicznego jedzenia). Powrót do hotelu i nocleg.

DZIEŃ 3 (Ś + K)

Po śniadaniu ciąg dalszy zwiedzania i smakowania Delhi. Odwiedź z nami ikony indyjskiej stolicy: Qutub Minar, Mauzoleum Humajuna. Zajrzymy także do Muzeum Narodowego, by podziwiać jego wspaniałe zbiory i dowiedzieć się ciekawych faktów o najważniejszych z nich. Jeśli wolisz, możesz zostać w hotelu i spędzić czas nad basenem. W porze obiadu wybierzemy się wszyscy razem do restauracji serwującej jedzenie Parsi, czyli pochodzące z Iranu. Po obiedzie czas wolny na zakupy w Connought Place. Wieczorem coś dla prawdziwych odkrywców – lekcja gotowania i wspólny posiłek w tradycyjnym hinduskim domu!

DZIEŃ 4 (Ś + K)

Po śniadaniu przejazd autokarem do Dżajpuru. Po drodze będziemy mogli zobaczyć jak wygląda życie na prowincji i jak zmienia się krajobraz okolic Delhi na krajobrazy radżastańskie. Po przyjeździe do Dżajpuru czas na odświeżenie się w hotelu 4* Narain Niwas. Jeśli czas pozwoli, to przed kolacją odwiedzimy miejsce, w którym panie będą mogły zobaczyć z bliska jak wygląda i ubiera się tradycyjny strój w Indiach – saree, a panowie spróbują swoich sił wiążąc radżastańskie turbany (lub następnego dnia). Na kolację wybierzemy się do jednej z najlepszych restauracji Dżajpuru działającej od 1727 roku (!) Laxmi Mishtan Bhadar, by spróbować bogactwa indyjskiego thali. Po kolacji powrót do hotelu i nocleg.

DZIEŃ 5 (Ś + K)

Po śniadaniu wybierzemy się na zwiedzanie. Pierwszym punktem będzie Fort Amer, który zachwyca za zewnątrz i wewnątrz. Następnie udamy się do Pałacu Miejskiego, ale zobaczymy go inaczej niż wszyscy – wejdziemy do wnętrz, w których wciąż mieszka rodzina królewska, by podziwiać jego architekturę i wyszukane wnętrza. Obiad zjemy na ulicach Dżajpuru próbując lokalnego street foodu. Po południu zatrzymamy się na zdjęcia przy Pałacu Wiatrów – najbardziej charakterystycznym budynku różowego miasta – a potem rzucimy się w wir zakupów. Doradzimy Wam gdzie kupić najlepsze i prawdziwe szale z paszminy, a gdzie tradycyjne skórzane trzewiki. Wieczorem chwila na odświeżenie się w hotelu, a potem kolacja w niezwykłej restauracji należącej do „wioski tradycji” Chokhi Dhani. Po kolacji powrót do hotelu na nocleg.

DZIEŃ 6 (Ś + K)

Wcześnie rano transfer na lotnisko i przelot do Kochi w Kerali, na południu Indii. Po przylocie zwiedzanie najciekawszych miejsc oraz możliwość spróbowania lokalnych przysmaków. Po południu zakwaterowanie w hotelu 5* Le Meridien i czas wolny na odpoczynek nad basenem lub zakupy. Dla chętnych możliwość wyjątkowego relaksu podczas tradycyjnego keralskiego masażu olejami. Kolacja w hotelu i nocleg.

DZIEŃ 7  (Ś + K)

Po śniadaniu przejazd w góry do Munnar, gdzie rozciągają się wspaniałe plantacje herbaty. Spacer po Munnar z możliwością spróbowania tutejszego jedzenia ulicznego i zrobienia zakupów. Po południu wizyta w muzeum herbaty oraz sesja degustacji herbaty, która pozwoli nam zgłębić tajniki tego znanego w Indiach naparu. Wieczorem transfer do hotelu 4* The Siena Village. Kolacja w hotelu i nocleg.

DZIEŃ 8  (Ś + K)

Po śniadaniu przejazd w do zielonego Thekkady. Po drodze zatrzymamy się, by zrobić klimatyczne zdjęcia tych pięknych terenów. Po przyjeździe do Thekkady odwiedzimy plantację przypraw, by dowiedzieć się więcej o tym skąd bierze się smak i aromat indyjskiej kuchni. Następnie przejedziemy do hotelu 5* The Elephant Court, by się odświeżyć. Wieczorem udamy się na pokaz lokalnych sztuk walki, by zobaczyć jedyne w swoim rodzaju show pełne akrobacji. Kolacja w hotelu i nocleg.

DZIEŃ 9 i 10  (Ś + K)

Po śniadaniu przejedziemy w okolice Kochi do miejscowości Mararikulam na wypoczynek w resorcie Marari Beach 5* przy pięknej plaży. Kolacja w hotelu i nocleg.

DZIEŃ 11 (Ś + K)

Po śniadaniu przejazd na lotnisko w Kochi. Przelot do Bangalore. Przejazd do stacji górskiej Chikmangalore, gdzie znajdują się plantacje kawy. Jeśli czas pozwoli, wybierzemy się jeepami na niezwykłą przejażdżkę by zobaczyć tutejsze wodospady. W centrum miasteczka doradzimy Ci, gdzie kupić najświeższe i aromatyczne ziarna kawy oraz najostrzejsze papryczki chili. Wieczorem zakwaterowanie w hotelu 4* Gateway, kolacja i nocleg.

DZIEŃ 12  (Ś)

Po śniadaniu wizyta na plantacji kawy. W drodze powrotnej do Bangalore zwiedzanie niezwykłej, zabytkowej świątyni Halebidu. Będziemy mogli podziwiać świetnie zachowane i niezwykle oryginalne płaskorzeźby. Po przyjeździe do Bangalore zakwaterowanie w hotelu 5* La Marvella i czas na odświeżenie się. Dla chętnych przejazd do nowoczesnego centrum handlowego UB City, gdzie znajdują się najlepsze restauracje. Czas wolny na zakupy oraz kolację w dowolnie wybranej restauracji – pikantnej meksykańskiej, orientalnej azjatyckiej, lekkiej włoskiej lub oryginalnej indyjskiej. Około godziny 21:30 zaprosimy Was do Hinduskiej świątyni na ceremonię Aarti, która będzie niezwykłym przeżyciem. Powrót do hotelu na nocleg.

DZIEŃ 13  (Ś + K)

Po śniadaniu zwiedzanie najciekawszych punktów Bangalore i zapoznanie z lokalnymi przysmakami. W lokalnej cukierni każdy znajdzie coś dla siebie. Spróbujemy ciepłych dżalebi, mlecznych burfi i chrupiących laddus. Każdy może skomponować pudełko słodkości, które zabierze do domu, by podzielić się z rodziną i znajomymi. Zajrzymy do sklepu z tradycyjną biżuterią, by zobaczyć pełne przepychu dodatki ślubne każdej panny młodej. Popołudniu czas wolny na zakupy w sklepach lub na lokalnych bazarze. Będzie też możliwość przyozdobienia sobie dłoni pięknymi, tradycyjnymi tatuażami z henny. Wieczorem wybierzemy się razem na kolację do restauracji-baru Pump House, gdzie odbędzie się wieczór pożegnalny.

DZIEŃ 14  (Ś)

Wylot z Bangalore do domu.

Przypominamy, że Sky Dreams S.C. posiada prawa autorskie do powyższego programu wyjazdu do Indii oraz jego cen. Wykorzystywanie tych treści bez zgody Sky Dreams S.C. jest zabronione.