PROGRAM WYJAZDU
DZIEŃ 1
- Lądowanie na lotnisku Narita.
- Spotkanie z przewodnikiem i transfer do centrum miasta.
- Kolacja powitalna w japońskim stylu, podczas, której będziecie mogli spróbować różnorodnych potraw kuchni i już od pierwszych chwil poznać prawdziwe smaki tego odległego świata!
- Transfer do hotelu.
- Zakwaterowanie i nocleg.
DZIEŃ 2
- Śniadanie
- Spacer pod Pałac Cesarski i słynny most Nijubashi, który stanowi główne wejście na tereny cesarskie. Po drodze będziemy mogli zachwycać się m.in. parkiem z czarnymi sosnami japońskimi i wyjątkowymi historiami przewodnika.
- Wizyta na słynnym targu rybnym Tsukiji, gdzie zjecie najlepszą rybę i najświeższe sushi! Stragany przepełnione są owocami morza i innymi tradycyjnymi przysmakami, takimi jak wołowina Kobe, czy omlety po japońsku.
- Lunch
- Spacer w kierunku Ginzy - najbardziej ekskluzywnej dzielnicy Japonii, gdzie znajdują się eleganckie butiki największych projektantów mody i luksusowe domy towarowe.
- Powrót do hotelu na odpoczynek
- Kolacja na tradycyjnej łodzi Yakatabune - czyli wyjatkowy rejs po Zatoce Yokijskiej.
- Powrót do hotelu i nocleg.
DZIEŃ 3
- Śniadanie w hotelu.
- Zwiedzanie dzielnicy Asakusa, gdzie znajduje się najstarsza świątynia Buddyjska w Tokio! A prowadzi do niej słynna Kaminarimon (Brama Grzmotów) oraz pasaż Nakamise pełen japońskich pamiątek i tradycyjnego rękodzieła.
- Lunch
- Panorama Tokio z wieży Tokyo Sky Tree o wysokości 634 m n.p.m.! Jest to najwyższa wolnostojąca wieża na świecie, a tarasy widokowe są ulokowane na poziomie 350 i 450 m wysokości.
- Zwiedzanie dzielnicy Shibuya - części miasta, która nigdy nie zasypia! Poczujemy się mali w wielkim świecie podczas przejścia po słynnym skrzyżowaniu scramble crossing, zatrzymamy się na punkcie widokowym Shibuya Crossing View, z którego widać całe skrzyżowanie oraz bilboardy i telebimy z kolorowymi reklamami.
- Zobaczymy również pomnik psa Hachiko zlokalizowany w dzielnicy Shibuya (przed przyjazdem polecamy obejrzeć film Mój przyjaciel Hachiko z 2009 roku! W główną rolę wciela się Richard Gere, a muzykę skomponował Jan Kaczmarek, który w roku 2005 został laureatem Nagrody Akademii Filmowej za skomponowanie muzyki do filmu Marzyciel).
- Powrót do hotelu na odpoczynek.
- Kolacja w lokalnej restauracji.
- Powrót do hotelu i nocleg.
DZIEŃ 4
- Śniadanie w hotelu i wykwaterowanie.
- Transfer do dzielnicy Harajuku, w której znajduje się kolorowa uliczka Takeshita z mnóstwem ciekawych sklepów z tym co 'kawaii', czyli urocze, słodkie i cukierkowe. Można tam spotkać poprzebieranych Japończyków, sporą ilość odniesień do popkultury japonii w tym anime i manga, kawiarnie z kotami, psami, a nawet wydrami!
- Lunch w miejscu, w którym kręcono sceny do kultowego filmu "Między Słowami".
- Transfer do Hakone, by złożyć wizytę w ryokane - tradycyjnej japońskiej gospodzie, gdzie weźmiemy kąpiel w onsenie - gorących źródłach.
- Kolacja w restauracji z tradycyjnymi daniami kuchni japońskiej.
- Przejazd do hotelu w Kioto, zakwaterowanie i nocleg.
DZIEŃ 5
- Śniadanie w hotelu i wykwaterowanie.
- Przejazd na plantację herbaty japońskiej, gdzie będzie okazja doświadczyć japońskiej tradycji parzenia herbaty i degustacji, ale zanim to nastąpi, każdy będzie mógł zebrać listki herbaciane i zapoznać się z procesem parzenia herbat.
- Transfer na stację Mishima i przejazd do Kioto shinkansenem - szybkim superpociągiem osiągającym prędkość aż 320 km/h!
- Przejazd do hotelu na zakwaterowanie i krótki odpoczynek.
- Kolacja w lokalnej restauracji.
- Powrót do hotelu i nocleg.
DZIEŃ 6
- Śniadanie w hotelu.
- Mistrzyni parzenia herbaty zapozna z historią picia i parzenia zielonej herbaty w Japonii, zaprezentuje jak przygotować zieloną herbatę matcha, a później to wy będziecie mogli nauczyć się jej parzenia!
- Zwiedzanie Kinkakuji - Świątyni Złotego Pawilonu, czyli jednej ze świątyń zen w Kioto, reprezentującej kulturę okresu Kitayama.
- Lunch
- Czas na odpoczynek i przebranie się w tradycyjne kimono japońskie.
- Kolacja w towarzystwie Maiko, która zatańczy tradycyjny taniec japoński oraz jigata - mistrzyni gry na shamisenie.
- Powrót do hotelu i nocleg.
DZIEŃ 7
- Śniadanie w hotelu.
- Spacer do pobliskiej świątyni Kiyomizudera - jednej z najsłynniejszych w Kioto, zbudowanej na zboczu wzgórza na charakterystycznych drewnianych palach.
- Spacer po urokliwych uliczkach Ninenzaka i Sannenzaka pełnych suwenirów i tradycyjnych łakoci.
- Lunch
- Powrót do hotelu i czas wolny na spacer po okolicy lub relaks w hotelu.
- Kolacja w lokalnej restauracji.
- Powrót do hotelu i nocleg.
DZIEŃ 8
- Śniadanie w hotelu.
- Przejazd do Arashiyamy.
- Wizyta w Iwatayama Park - miejsca, w którym zamieszkuje ponad 120 makaków japońskich! Spacer na zalesione wzgórze, by obserwować małpy.
- Lunch
- Spacer po słynnym bambusowym lesie.
- Powrót do hotelu i czas na relaks.
- Kolacja w lokalnej restauracji.
- Powrót do hotelu i nocleg.
DZIEŃ 9
- Śniadanie w hotelu i wykwaterowanie.
- Wizyta w Muzeum Sake Gekkeikan Okura, gdzie pogłębisz swoją wiedzę na temat sake - tradycyjnego japońskiego napoju alkoholowego przygotowywanego z ryżu. Poznasz tradycyjne procesy warzenia przekazywane z pokolenia na pokolenie.
- Lunch
- Transfer na stację Kioto i przejazd shinkansenem do Tokio.
- Kolacja pożegnalna.
- Transfer na lotnisko Narita.
- Wylot z Japonii i zakończenie programu.